Κωστούρος & Tabata πρωταγωνιστές του αναβληθέντος AMTR2019

Την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 διεξήχθη ο από 24 Μαρτίου αναβληθείς 3ος αγώνας ορεινού τρεξίματος Μυκήνες-Τενέα ANCIENT MYCENAEAN TRAIL RUN 2019 ο οποίος διοργανώνεται από τον ΕΟΣ Κορίνθου, τον Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Στεφανίου Κορινθίας και τον Αθλητικό Όμιλο Δρομέων Κορινθίας «Εφυραίοι Ωκύποδες» υπό την αιγίδα του Δήμου Κορινθίων και της  Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ).

Η εκκίνηση δόθηκε στις 9:00 π.μ. στη Πύλη των Λεόντων στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Από τα πρώτα χιλιόμετρα του αγώνα που ακολουθεί τα χνάρια αρχαίου μυκηναϊκού δρόμου του 13ου αι. π.Χ. στα ορεινά μεταξύ Κορινθίας και Αργολίδας, ξεχώρισε η τριάδα με τους Χιλιομοδιότες δρομείς Αναστάσιο Θωμά Κωστούρο και Δημήτρη Κεφερλή και τον Σταύρο Παπαδόπουλο από την Καλαμάτα (Kalamata Trail Runners). Στην ανάβαση για το Στεφάνι, ο Κωστούρος κατάφερε να πάρει το προβάδισμα το οποίο και αύξησε σταδιακά τερματίζοντας στο στάδιο του Χιλιομοδίου στη περιοχή Τενέα με χρόνο 2:03:42. Στη δεύτερη θέση και με χρόνο 2:16:12 τερμάτισε ο Δημήτρης Κεφερλής, ενώ τρίτος ο Σταύρος Παπαδόπουλος με χρόνο 2:23:13.

Ο Αναστάσιος Θωμάς Κωστούρος στο πέρασμα του Αστερίωνα

«Για μια ακόμη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου,  ο Ε.Ο.Σ Κορίνθου και οι Εφυραίοι Ωκύποδες αποτέλεσαν υποδειγματική προσωποποίηση ενός διοργανωτή του οποίου ο ζήλος να φέρει εις πέρας την υπόσχεσή του για την διοργάνωση ενός αγώνα θέτει τον πήχη πολύ ψηλά για κάθε διοργανωτή στην χώρα μας», δήλωσε ο νικητής του αγώνα Αναστάσιος Θωμάς Κωστούρος. «Πρέπει να σημειωθεί πως όταν ξέσπασε το κύμα ματαιώσεων ορεινών αγώνων πλήττοντας και τον αγώνα αυτό, οι διοργανωτές του AMTR απέδειξαν υπέρμετρα την αφοσίωση και αγάπη τους για το έργο αυτό ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο που παρουσιάστηκε. Έτσι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έφεραν εις πέρας την ολοκλήρωση ενός αγώνα την ομορφιά του οποίου δεν ξέρω πως να εξυμνήσω χωρίς να φανώ υπερβολικός.  Διότι δεν είναι η ποικιλομορφία του τερέν του αγώνα (αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών, το στενό μονοπάτι προς το Στεφάνι, ο «ατέλειωτος» ανηφορικός χωματόδρομος για την Νυφίτσα, το τεχνικό κομμάτι κατάβασης στην Κλένια) που κερδίζει όποιον δοκιμάζεται στο AMTR, αλλά αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα του ταξιδιού και της περιπέτειας που γεμίζει κάθε οδοιπόρο καθώς προσπερνά στην πορεία του από την αφετηρία μέχρι τον τερματισμό διαφορετικά τοπία, διαφορετικούς οικισμούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Ειλικρινώς εκδηλώνω την μετάνοια μου που δεν συμμετείχα στην 2η διοργάνωση του αγώνα το 2018 και εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία να ζητήσω από όλους του προνομιούχους δρομείς που έχουν συμμετάσχει είτε φέτος είτε στο παρελθόν στον αγώνα να ευχηθούν μαζί μου υγεία και δύναμη στους διοργανωτές ώστε να έχουμε έναν AMTR και το 2020.»

Η Γιαπωνέζα δρομέας Kayoko Tabata στην ανάβαση προς το ΣΤΑΝ-2 στη περιοχή Κολόντερο

Στις γυναίκες, νικήτρια στέφτηκε η Kayoko Tabata η οποία τίμησε τον  αγώνα με την συμμετοχή της για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η Γιαπωνέζα δρομέας που ζει στην Αθήνα τερμάτισε σε χρόνο 3:01:37 πετυχαίνοντας βελτίωση της περσινής της επίδοσης. Στη 2η θέση τερμάτισε με χρόνο 3:02:48 η Κορίνθια Μαρία Αγγελαδάκη, ενώ την 3η θέση κατέκτησε η Θωμαΐς Δρίτσα από το Περιγιάλι Κορινθίας με χρόνο 3:27:01.

Την τελετή βράβευσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, οι Αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Παρτσινέβελος και Χρήστος Μελέτης καθώς και ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Τσόγκας.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος Μυκήνες – Τενέα ANCIENT MYCENAEAN TRAIL RUN, θέλει να ευχαριστήσει όλους τους δρομείς που συμμετείχαν στον αγώνα. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών του Ερυθρού Σταυρού, το Σώμα Εφέδρων Πελοποννήσου, τους εθελοντές Σοφικού, τους γιατρούς Ιωαν. Ζώγκο, Χρ. Γκιλίτση, Παν. Στάθη, τον Φυσικοθεραπευτή Μιχ. Βαμβακάρη καθώς και τους εθελοντές όλων των ηλικιών που συνετέλεσαν με πείσμα και μεράκι ώστε ο αγώνας να διεξαχθεί και αυτή τη φορά με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τέλος ευχαριστούμε τους χορηγούς του αγώνα: MK Food Service, ΥΑΣ Φυσικό Μεταλλικό Νερό, Οίνος Μανωλάκης, ISTHMOS Aloe Vera, GO-HI Energy Drink, Σκλαβενίτης, Δομικά Υλικά ΣΕΝΝΗΣ, Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Γιώγρος ΣΕΝΝΗΣ, Ζωοτροφές Βασίλης ΚΩΤΣΙΑΚΟΣ, Ύδρευση-άρδευση ΚΛΗΜΗΣ, KARMA BEER και την Ταβέρνα Βασίλης Βασίλας στο Αγιονόρι Κορινθίας.

Η διεξαγωγή αυτού του αγώνα, μετά από την αναβολή της 24-3-2019, και μολονότι συμμετείχε το 1/3 περίπου των δρομέων από τις αρχικές εγγραφές, θεωρείται άθλος τόσο από εμάς όσο και από την κοινή γνώμη.

Επιχειρώντας μια μικρή ανασκόπηση των γεγονότων θα θυμίσουμε ότι αναγκαστήκαμε να αναβάλλουμε τον αγώνα διότι την 22-3-2019 το βράδυ (προπαραμονή διεξαγωγής του αγώνα και ενώ όλα ήταν έτοιμα) μας ανακοινώθηκε εγγράφως από το Τμήμα Τροχαίας Κορίνθου ότι ο αγώνας δεν μπορούσε να γίνει διότι απαιτείτο άδεια τέλεσης διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης, σύμφωνα με τον προ 10ημέρου ψηφισθέντα νόμο N.4603/19. Αμέσως μετά την αναβολή και προκειμένου να εξασφαλιστεί η άδεια, άρχισε το κυνήγι εύρεσης της «οικείας Ομοσπονδίας για έγκριση», κατά τον νόμο,  από αρμόδιες και μη Υπηρεσίες  για να καταλήξουμε, μετά την ανελέητη ανταλλαγή εγγράφων και την περιπλάνησή μας «από τον Άννα στον Καϊάφα», στις 15-4-2019 να πάρουμε επίσημο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με το οποίο ξεκαθαρίστηκε ό,τι ο αγώνας ορεινού τρεξίματος 22,8 χιλ.  δεν περιλαμβάνεται σε καμία από τις αναγνωρισμένες Ομοσπονδίες και για την έγκρισή του να απευθυνθούμε στην αρμόδια Δημοτική αρχή. Και ενώ φάνηκε ότι το θέμα  έληξε οριστικά με την νέα διεξαγωγή του αγώνα να έχει προσδιοριστεί για τις 5-5-2019, δυστυχώς και πάλι οι Υπηρεσίες ενεπλάκησαν σε μία νέα φιλονικία όπως λέει και ο λαός μας «Περί όνου σκιάς» για να φτάσουμε την ύστατη στιγμή (τη Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ 24 Απρίλη), και μετά από τιτάνιες προσπάθειες, να επιλυθεί το ζήτημα της έγκρισης οριστικά.

Συμπερασματικά, η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα  θεωρεί  ότι, από αυτή την άσκοπη ταλαιπωρία και περιπέτεια όλων όσων συμμετείχαν σ΄αυτόν τον αγώνα καθ΄οιονδήποτε τρόπο, στο τέλος σημασία δεν έχουν  οι αριθμοί αλλά το κουράγιο και η αποφασιστικότητα. Πειστήκαμε, για μία ακόμα φορά, ότι οι αγώνες κερδίζονται μόνο με αγώνες και ότι η διαδρομή έχει ίσως μεγαλύτερη αξία από τον κάθε τερματισμό. Διότι είναι άλλο πράγμα  η τήρηση της  νομιμότητας, της οποίας είμαστε υπέρμαχοι, και άλλο η αποποίηση ή μετάθεση ευθυνών και η παρεμπόδιση υγιών ιδεών που πηγάζουν από αγάπη για τον τόπο και την ιστορία του, τον  λαϊκό αθλητισμό, την επαφή με το φυσικό κάλλος, και την ανάγκη της ενεργούς συμμετοχής του πολίτη. Είμαστε πεπεισμένοι ό,τι σε κάθε αγώνα όπως και σ΄αυτόν, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά νικητές θα πρέπει να είναι το ήθος, η αίσθηση του καθήκοντος και η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός, ο υγιής αθλητισμός και η ανάγκη του ανθρώπου για την επαφή με τη φύση και την ιστορία του τόπου του.

Ανανεώνουμε το Ραντεβού μας για τον Μάρτιο του 2020!

Η Οργανωτική Επιτροπή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *