Τηλεσκόπια

Το τηλεσκόπιο αυτό εγκαινίασε από τα μεσάνυκτα της 26/27 Ιουνίου 1971, όταν εκτελέστηκαν οι πρώτες δοκιμαστικές παρατηρήσεις, μια νέα εποχή της ιστορίας του Αστεροσκοπείου Στεφανίου, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. “Από ερευνητικής πλευράς το τηλεσκόπιο του Στεφανίου θεωρείται σήμερα το κορυφαίο τηλεσκόπιο του κόσμου σε παρατηρήσεις αστέρων εκλάμψεων.” – Ιωάννης Χ. Σειραδάκης

Το τηλεσκόπιο είναι κατoπτρικό, τύπου Cassegrain, με ασυμμετρική στήριξη. Ανήκει στην κατηγορία των τηλεσκόπιων που έγιναν γνωστά ως “συλλέκτες φωτός” (light collectors). Τα τηλεσκόπια του τύπου αυτού κατασκευάστηκαν ύστερα από υπόδειξη του H. Johnson και προορίζονται, κυρίως για τη διεξαγωγή φωτοηλεκτρικών παρατηρήσεων. Για το λόγο αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει εξαιρετικά ακριβής διαμόρφωση των κατοπτρών τους, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουν τα κάτοπτρα αυτά είναι να συλλέγουν ένα υψηλό ποσοστό του προσπίπτοντος αστρικού φωτός επάνω στην επιφάνεια της καθόδου του φωτοπολλαπλασιαστού του φωτόμετρου.

Στην περίπτωση του τηλεσκόπιου του Αστεροσκοπείου Στεφανίου το 85% της ανακλώμενης ενέργειας του αστρικού φωτός συγκεντρώνεται, επιτρέποντας έτσι την εκτέλεση ακριβών φωτοηλεκτρικών παρατηρήσεων.

Το πρωτεύων κάτοπτρο είναι υπερβολικό, κατασκευασμένο από Cer-Vit, έχει διάμετρο 30 ίντσες και φέρει μέσο οπή διαμέτρου 9 ιντσών. Ο εστιακός λόγος είναι ίσος προς f/3, για την κύρια εστία και f/13,5, για την εστία Cassegrain. Επομένως, η κλίμακα στην εστία Cassegrain είναι ίση προς 20″/mm.

Στην ίδια στήριξη και παράλληλα προς το τηλεσκόπιο είναι τοποθετημένο ένα διαθλαστικό τηλεσκόπιο διαμέτρου αντικειμενικού 6 ιντσών, με εστιακό λόγο f/10, που χρησιμεύει ως ερευνητής. Είναι εφοδιασμένος με ορθοσκοπικό προσοφθάλμιο εστιακής αποστάσεως 38 mm, και επομένως παρέχει μεγένθυνση ίση προς 40.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *