Αρχική Σελίδα > Αστεροσκοπείο Στεφανίου > 2009 Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας
2009: Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union, IAU ) ανακύρηξε το 2009 ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας (ΙΥΑ2009) με κεντρικό θέμα «Το Σύμπαν: Δικό σας να το Ανακαλύψετε» (The Universe, Yours to Discover).

Το ΙΥΑ2009 σηματοδοτεί την τετρακοσιοστή επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο (Galileo Galilei). Σε όλη τη διάρκεια του έτους αυτού θα γίνει παγκόσμιος εορτασμός της αστρονομίας και της συμβολής της στην κοινωνία και στον πολιτισμό, με έντονη έμφαση στην εκπαίδευση, στην ενεργοποίηση του κοινού και στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε δραστηριότητες που θα συμβούν σε εθνικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο. Το ΙΥΑ2009 έχει εγκριθεί από την UNESCO, η οποία και συνέστησε στα Ηνωμένα Έθνη την υιοθεσία της έγκρισης αυτής. H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα στο τέλος του 2007 υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή.

Το όραμα του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και πάλι τη θέση τους στο Σύμπαν μέσα από τον ουρανό, και έτσι να συμμετάσχουν με μια προσωπική αίσθηση θαυμασμού και ανακαλύψεως. Κάθε ένας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την επίδραση της Αστρονομίας και των άλλων βασικών επιστημών στην καθημερινή μας ζωή και να κατανοήσει το πώς η επιστημονική γνώση μπορεί να συνεισφέρει σε μια πιο ισορροπημένη και ειρηνική κοινωνία.

Στην Ελληνική Επιτροπή για την οργάνωση του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009 συμμετέχει και ο κ. Γιάννης Σειραδάκης, καθηγητής του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και φίλος του Στεφανίου.

To διαφημιστικό video για το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009 στα Ελληνικά

 

Εκδηλώσεις του Συλλόγου στο Στεφάνι και στην περιοχή

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και σε συνεργασία με το Δήμο Τενέας ετοιμάζουν μια σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο την Αστρονομία, όπως εκθέσεις αστροφωτογραφίας, βραδιές αστροπαρατήρησης και επιστημονικές διαλέξεις, με στόχο να συμβάλουν στη συνολική παγκόσμια επιστημονική προσπάθεια και να φέρουν τον κόσμο κοντά στην αστρονομία.

21 Μαρτίου 2009
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
ΔΙΑΛΕΞΗ
Ομιλητής: Νίκος Δασκαλόπουλος, μαθηματικός
Γραφεία του Συλλόγου Στεφάνι Κορινθίας
21 Μαρτίου 2009
Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΔΙΑΛΕΞΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ομιλητής: Ιωάννης Χ. Σειραδάκης, καθηγητής αστρονομίας του Α.Π.Θ. και μέλος της διεθμούς διεπιστημονικής ομάδα έρευνας "The Antikythera Mechanism Research Project"
Αμφιθέατρο 4ου Λυκείου Κορίνθου

Εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα:

Ιστολόγιο όπου παρουσιάζονται όλες οι εκδηλώσεις των ελληνικών αστρονομικών συλλόγων και ομάδων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009

Ημερολόγιο εκδηλώσεων στην Ελλάδα

Για περισσότερες πληροφορίες για το Παγκόσμιο Έτος της Αστρονομίας:

Το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας στην Ελλάδα, έχουν Mailing List για τις δραστηριότητες του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009.

International Year of Astronomy 2009 : Η επίσημη ιστοσελίδα για την χρονιά αυτή από την IAU (International Astronomy Union) και την UNESCO.

 

Επιστροφή στην αρχή

   
 
Χρονικό
Ερευνητική Δραστηριότητα
Το Τηλεσκόπιο
Δημοσιεύσεις
Αστροσυναντήσεις
Διασυνδέσεις
df

 

 
Ευχαριστίες | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Copyright © 2004 - 2009 Stephanion.gr. All Rights Reserved