O σταθμός παρακολούθησης τεχνητών δορυφόρων του Γαλλικού Κέντρου Διαστημικών Ερευνών (CNES)

Σημαντική εξέλιξη για το Αστεροσκοπείο Στεφανίου αποτέλεσε η εγκατάσταση ενός κινητού σταθμού παρακολουθήσεως τεχνητών δορυφόρων του Γαλλικού Κέντρου Διαστημικών Ερευνών (CNES) ο οποίος άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο 1966.Ο σταθμός παρακολουθούσε τους γαλλικούς δορυφόρους D1A Diapason και τους D1-C Diademe 1 και D1-D Diademe2, που προορίζονταν κυρίως για γεωδαιτικές μετρήσεις.

Για την παρακολούθηση των δορυφόρων ο σταθμός διέθετε ένα σύστημα προσδιορισμού της της ακτινικής ταχύτητας των δορυφόρων με την βοήθεια του φαινομένου Doppler, καθώς και ένα σύστημα προσδιορισμού της αποστάσεως των δορυφόρων με την βοήθεια ακτίνων Laser. Το σύστημα αυτό περιελάμβανε ένα τηλεσκόπιο με το οποίο σκοπεύανε το δορυφόρο, εκπέμποντας στη συνέχεια μια δέσμη ακτίνων Laser που προσέπιπτε στην επιφάνεια του δορυφόρου και επέστρεφε με την βοήθεια ανακληστήρων προς το σταθμό.

Το Στεφάνι ήταν ένα από τα τρία κέντρα παρακολούθησης δορυφόρων που οι Γάλλοι είχαν εγκαταστήσει στην Μεσόγειο. Τα άλλα δύο κέντρα βρίσκονταν στο ColombBechar στην Αλγερία και στο Observatoire de Haute Provence της Γαλλίας.

Ο σταθμός στο Στεφάνι λειτούργησε μέχρι τέλους Αυγούστου 1967, όταν η CNES βρέθηκε στην ανάγκη να διακόψει τη λειτουργία του Σταθμού Στεφανίου, μετά την διακοπή της λειτουργείας της βάσης στην Αλγερία. Το σύστημα Doppler μεταφέρθηκε από το Στεφάνι στο Διαστημικό Κέντρο του Bretigny στη Γαλλία, ενώ το σύστημα Laser μεταφέρθηκε στο Διαστημικό Κέντρο Kourou στην Γαλλική Γουϊάνα.

Ο σταθμός απέδειξε την καταλληλότητα της περιοχής Στεφανίου για έρευνες αναφερόμενες στη Δορυφορική Γεωδαισία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *