Πολιτιστικός Σύλλογος

Ο σπόρος της ίδρυσης του Πολιτιστικού Συλλόγου έπεσε το 1987 και φύτρωσε ανάμεσα σε μια παρέα εικοσιπεντάχρονων τότε Στεφανιωτών που συγκεντρώθηκαν τον Μάρτη του 1987 και υπέγραψαν το καταστατικό ίδρυσης του νέου Συλλόγου.

Τα ιδρυτικά μέλη που υπέγραψαν το ιδρυτικό καταστατικό ήταν οι:  Αναστάσιος Αθ. Ριζόγιαννης, Γιάννης Κ. Μπούρας, Γιώργος Χ. Παπαντωνίου, Γιώργος Α. Πάστρας, Γιώργος Α. Ζούζας, Παναγιώτης Α. Πάστρας, Θεοφάνης Β. Γκρούτσης, Χρήστος Δ. Παπαδόπουλος, Βασίλης Χ. Παπαντωνίου, Σοφία Α. Παπαντωνίου, Βασίλης Ι. Σελιώτης, Γιώργος Α. Μπαλάφας, Ευθύμιος Δ. Ριζόγιαννης, Βασίλης Μ. Παπαντωνίου, Θωμάς Μ. Παπαντωνίου, Γιώργος Π. Μαντζαγρής, Μιχάλης Αθ. Μιχαλούρος, Παναγιώτης Θ. Καφαντάρης, Απόστολο Δ. Μπούρα, Σπύρο Α. Σιαμούρη, Κωνσταντίνος Θ. Καφαντάρης, Ανδρέας Σ. Μαντζαγρής, Παύλος Κ. Μπούρας, Μάχη Θ. Καφαντάρη, Γιώργος Α. Σιαμούρης, Παναγιώτης Γ. Ριζόγιαννης, Σωτήρης Α. Ριζόγιαννης και Γιώργος Μπινιάρης.

Η σύσταση του Συλλόγου αναγνωρίστηκε στις 20 Ιουλίου 1987 με την υπ’ αριθμ. 185/1987 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου. Όμως, δεν κατάφεραν να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών και έτσι ο Σύλλογος δεν κατάφερε να δραστηριοποιηθεί σημαντικά. Έπεσε σταδιακά σε αδράνεια και ξεχάστηκε…

Το 2004 μια νέα ομάδα Στεφανιωτών με απύθμενο μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους, παρακινούμενοι από  τους Patricia van der Wal και Αντώνη Ι. Παπαντωνίου, πρότειναν την αναβίωση και ανασύσταση του Συλλόγου. Είχε γίνει πλέον επιτακτική η ανάγκη για έναν σύλλογο ο οποίος θα συντόνιζε τις προσπάθειες διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του Στεφανίου.

Στις 9 Απριλίου 2004, Μεγάλη Παρασκευή, συγκαλέστηκε η Γενική Συνέλευση με μεγάλη προσέλευση των παλιών ιδρυτικών μελών αλλά και πολλών νέων μελών και αποφασίστηκε η επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου. Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί 110 μέλη.

Βάση του καταστατικού, ο Σύλλογος διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που ελέγχεται από τριμελή Ελεγκτική Επιτροπή. Εκλέγονται στην τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου με θητεία δύο έτη. Οι πόροι του συλλόγου είναι τα δικαιώματα εγγραφής, οι συνδρομές και οι οικονομικές ενισχύσεις των μελών, καθώς και οι εισπράξεις από εκδηλώσεις, χορηγίες, κρατικές επιχορηγήσεις, χρηματοδοτήσεις, δωρεές, κληροδοσίες και κάθε άλλη νόμιμη επαύξηση της περιουσίας του.

Ο σκοπός του Συλλόγου είναι η σύσφιξη των σχέσεων των μελών, η δημιουργία πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ τους, η μελέτη των πολιτιστικών και κοινωνικών προβλημάτων του χωριού Στεφάνι, η προώθηση λύσεων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολιτιστική, οικονομική, μορφωτική, κοινωνική και ηθική ανάπτυξη του χωριού καθώς και η υπεύθυνη τοποθέτηση πάνω στα προβλήματα που αφορούν τα μέλη, το χωριό και την ευρύτερη περιοχή του. Καθήκον του Συλλόγου αποτελεί η διοργάνωση και συμμετοχή σε ανοιχτές συζητήσεις και εκδηλώσεις που έχουν σκοπό την επίλυση ζωτικών προβλημάτων τόσο των μελών όσο και της περιοχής του ευρύτερου Κορινθιακού χώρου, σε ευρύτερη κλίμακα (κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και προστασίας του περιβάλλοντος).

Μέλη του Συλλόγου μπορούν να γίνουν:

– Οι κάτοικοι του χωριού Στεφάνι Κορινθίας και όσοι κατάγονται είτε οι ίδιοι είτε οι γονείς τους είτε ο ένας από τους γονείς τους είτε οι σύζυγοί τους από το Στεφάνι και

εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, και δηλώνουν ότι αποδέχονται τις διατάξεις του Καταστατικού και τις νόμιμες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.

Τα τέλη εγγραφής για τα μέλη είναι 20,00 Ευρώ. Η ετήσια εισφορά ανέρχεται στο ποσό των 30,00 Ευρώ.

Λόγω της οικονομική κρίσης τα ποσά αυτά άλλαξαν το 2012 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης: 10 Ευρώ εγγραφή, 20 Ευρώ ετήσια συνδρομή.

Στη Γενική Συνέλευση της 18 Απριλίου 2014 το ποσό της συνδρομής μειώθηκε σε 10 Ευρώ προκειμένου να διευκολυνθούν τα μέλη να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.


Αποκατάσταση μνημείων

Η διάσωση και ταυτόχρονα διατήρηση και ανάδειξη των παλιών αγροτικών μνημείων του Στεφανίου όπως σπίτια, νερόμυλοι, βρύσες, πηγάδια και ξερολιθιές ως πολιτιστικά αγαθά αποτέλεσε η κύρια αφορμή για την επαναδραστηριοποίηση του Πολιτιστικού Συλλόγου το 2004. Είχαν ξεθωριάσει πλέον οι μνήμες που συνέδεαν τα μνημεία αυτά με τη σημασία τους για τη ζωή και την ιστορία […]

Πεζοπορίες

Από το 2004 και μετά, ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια προκειμένου να αναδείξει την ορεινή περιοχή του Δήμου Τενέας ως ιδανικό προορισμό για δραστηριότητες στη φύση, διοργανώνοντας πεζοπορίες και ποδηλατοδρομίες και στηρίζοντας πρωτοβουλίες σχετικά με την ανάπτυξη του αλεξίπτωτου πλαγιάς και τη διάσχιση φαραγγιών στη περιοχή. Παρακάτω θα βρείτε στιγμιότυπα από […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *