Αρχική Σελίδα > Μνημεία & Αξιοθέατα
Βυζαντινή Κληρονομιά

Το Στεφάνι είναι ένας τόπος πλούσιος σε βυζαντινά μνημεία, μνημεία που παραπέμπουν στην ιστορία της εξέλιξης του βυζαντινού Χριστιανισμού προς την Πελοπόννησο τον 10. αιώνα. Το οροπέδιο μεταξύ Στεφανίου και Αγιονορίου φιλοξένησε στον πέρασμα τον αιώνων έναν αμέτρητο αριθμό ναών και δύο μονές- ένδειξη ότι η περιοχή αυτή αποτελούσε σημαντικό χριστιανικό κέντρο. Η ιδιαίτερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής στη μεσοβυζαντινή περίοδο καθώς και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας εκφράζεται μέσα από τα σημαντικά δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και αγιογράφησης των ναών που διασώζονται.

Συγκεκριμένα διασώζονται σήμερα και έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία λόγω τις ιστορικής σημασίας και αξίας τους: Ο καθολικός ναός της Παλιάς Μονής Ταξιάρχη Μιχαήλ, κτίσμα του 12ου-13ου αιώνα η αγιογράφηση του οποίου αποτελεί το μοναδικό έργο του ζωγράφου Θεοδόσιο Κακαβά. Ο παλιός ενοριακός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, κτίσμα του 14ου αιώνα και ο κοιμητηρακός ναός του Αγίου Αθανασίου, κτίσμα του 15ου ή 16ου αιώνα. Και τα τρία μνημεία διατηρούν σημαντικές αγιογραφίες.

Όμως η σημασία που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στα μνημεία αυτά είναι δυστυχώς αμελητέα. Παρά την αμέλεια τα σεβάσματα αυτά της δόξης του Θεού στέκουν ακόμα όρθια και παρουσιάζουν στον προσκυνητή τους την ομορφιά τους και το ταπεινό μεγαλείο τους...αλλά για πόσο ακόμη;

Τα μνημεία αυτά συνεχίζουν να είναι εγκαταλελειμμένα και παραδοσμένα στην φθορά του χρόνου και στην αφάνεια. Αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται την άμεση και μελετημένη παρέμβαση των αρμοδίων φορέων για να σωθούν από την καταστροφή.

Το Στεφάνι εκφράζει πλέον κραυγή αγωνίας προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την 6. Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να παρουσιαστούν τα μνημεία αυτά και να ευαισθητοποιηθούν τόσο οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής όσο και οι υπεύθυνοι φορείς, συμβάλλοντας έτσι στη γνώση, στην εκτίμηση και στην διάσωση αυτού του μνημειακού πλούτου.

Επιστροφή στην αρχή

   
 
Παλαιά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ
Ναός της Κοίμησης Θεοτόκου
Ναός Αγίου Αθανασίου
Μονή Αγίου Δημητρίου
Παλαιά Μονή Αγίου Δημητρίου
Εξωκλήσια
 
 
 
Ευχαριστίες | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Copyright © 2004 - 2008 Stephanion.gr. All Rights Reserved