Το Φεβρουάριο του 1966 εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ύψος 14.000 δολαρίων ΗΠΑ στους αστρονόμους Δρ. Heinz Neckel του Αστεροσκοπείου του Αμβούργου και Λυσίμαχου Ν. Μαυρίδη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, για την από κοινού εκτέλεση ενός ερευνητικού προγράμματος, με τίτλο «Φωτοηλεκτρική φωτομετρία αστέρων μεταγενέστερων φασματικών τύπων».
Στόχος αυτού του προγράμματος ήταν να μεταφερθεί από τη Γερμανία και συγκεκριμένα από το Αστεροσκοπείο του Αμβούργου, να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει επί δύο χρόνια στην Ελλάδα ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο τύπου Cassegrain διαμέτρου αντικειμενικού 38 cm (f/21)για την εκτέλεση φωτοηλεκτρικών παρατηρήσεων.
Έτσι τον Ιανουάριο του 1967 διεξήχθησαν οι πρώτες παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο αυτό στο Στεφάνι οι οποίες διήρκεσαν ως τον Σεπτέμβρη του 1970, όταν το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ τερματίστηκε. Το τηλεσκόπιο μεταφέρθηκε πίσω στο Αμβούργου όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα (Salvador-Neckel)
Αναλυτικά οι παρατηρήσεις που διεξήχθησαν με το τηλεσκόπιο των 38 cm ήταν οι εξής:
1. Φωτοηλεκτρικές παρατηρήσεις αστέρων τύπου Μ στα χρώματα B, V του διεθνούς φωτομετρικού συστήματος U, B, V, από τον Heinz Neckel
2. Φωτοηλεκτρικές παρατηρήσεις γαλαξιακών Κηφειδών στα χρώματα U, B, V του διεθνούς φωτομετρικού συστήματος U, B, V από την ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Asteriadis et al., 1977)