Βρύση Ρυάκι

Μετά την επιτυχημένη αποκατάσταση της Βρύσης στο «Πηγαδάκι» που πραγματοποιήθηκε το 2010, ο Πολιτιστικός Σύλλογος προχωρησε τον Ιούνιο του 2011 στην αποκατάσταση της βρύσης  στο «Ρυάκι». Το έργο ανέλαβε και πάλι ο Στεφανιώτης τεχνίτης Γιώργος Πούλος «Μπρίλιας» και οι συνεργάτες του.

Η Βρύση στο Ρυάκι χτίστηκε από τον Στεφανιώτη χτίστη Παναγή Καφαντάρη γύρο στο 1908 που έχτισε και τις βρύσες στο Πηγαδάκι και στο Κρανιδά. Στις γούρνες του οι Στεφανιώτες πότιζαν τα μεγάλα ζώα.  Άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια καβάλα στα γαϊδούρια, μουλάρια και άλογα τους, τα οδηγούσαν δύο φορές την ημέρα στη βρύση στου Ρυάκι για να τα χορτάσουν νερό.

Επίσης στο Ρυάκι οι γυναίκες ξέβγαζαν τη μπουγάδα και έπλεναν τα μαλλιά για να υφαίνουν στο αργαλειό. Έπλεναν τις κουβέρτες, τις κουρελούδες, τις βελέτζες και άλλα ρούχα και το κουτσομπολιό πήγαινε σύννεφο. Δίπλα στη βρύση υπήρχαν συνολικά 5 πέτρινες γούρνες οι οποίες αντικαταστάθηκαν από τσιμεντένιες.

Μέχρι την δεκαετία του 60 περίπου υπήρχε το έθιμο να πλένουν στο Ρυάκι και τα προικιά της νύφης μέσα σ’ ένα ξεφάντωμα από τραγούδια και αστεία.

Το έργο της αποκατάστασης  χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από πόρους του Μ.Ε.Σ.Σ.Κ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *