Πηγάδι Καρυά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ξεκίνησε την αναστήλωση του πηγαδιού στη Καρυά στις 25 Ιουνίου 2012 με στόχο τόσο τη διατήρηση του μνημείου που χρονολογείται τουλάχιστον από τις αρχές του 19ου αιώνα όσο και την εκμετάλλευση του πόσιμου νερού.

Πριν την εμφάνιση των γεωτρήσεων το πηγάδι της Καρυάς ήταν ένα από τα κοινόχρηστα πηγάδια από τα οποία οι Στεφανιώτες αντλούσαν πόσιμο νερό και το μεταφέρανε σπίτι. Το πηγάδι βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. περίπου στον ορεινό όγκο της Ψηλή Ράχης. Η λιθοδομή του πηγαδιού βγαίνει περίπου 1 μ πάνω από το χείλος και εκτίνεται σε μια ακτίνα 2 μέτρων για την προστασία του νερού από την διάβρωση των όμβριων υδάτων. Εντειχισμένες στη λιθοδομή βρίσκονται σκαλιστές γούρνες διαφόρων μεγεθών που χρησίμευαν για το πότισμα των μεγάλων ζώων, κυρίως ιπποειδών. Η άντληση του νερού γινόταν με τα χέρια, με τη βοήθεια ενός κουβά δεμένο σε σχοινί.

Στις τελευταίες δεκαετίες που παρέμεινε σε αχρηστία η λιθοδομή διαβρώθηκε σε κάποια σημεία και δέχτηκε παρέμβαση με σκυρόδεμα. Το πηγάδι υπέστη επίσης φθορές κατά τη διάρκεια κατασκευής των αιολικών σταθμών της Damco Energy/ ENEL to 2011.

Το έργο της αναστήλωσης ανέλαβε ο Στεφανιώτης τεχνίτης “Μπρίλιας” Γιώργος Πούλος και οι συνεργάτες του. Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από πόρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου.

Δείτε φωτογραφίες από την αποκατάσταση:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *