Αρχική Σελίδα > Το Χωριό > Προέλευση Ονομασίας

Η ονομασία του χωριού

Το Στεφάνι οφείλει την ονομασία του κατά πάσα πιθανότητα στην μορφή ή το σχήμα του εδάφους. Για την προέλευση της ονομασία υπάρχουν όμως αρκετές εκδοχές. Παραθέτουμε τις επικρατέστερες:

1.) Τα όρια της περιοχής του Στεφανίου είναι βουνοκορφές που σχηματίζουν ένα μεγάλο κύκλο που θυμίζει στεφάνι.

2.) Το χωριό πήρε το όνομα του από την λέξη "στεφανάκια" που σημαίνει στην ορολογία των τσοπάνηδων πλαγιά που συγκρατιέται στη βάση της με βράχια σε ημικυκλική διάταξη. Σ' αυτά μένουν τα κοπάδια τις ώρες που δεν βοσκούν όταν είναι λάσκες. Στεφανάκια υπάρχουν σε πολλές τοποθεσίες και τρία χαρακτηριστικά στα ριζά του Τραχωνιού όπου βρίσκεται το χωριό. Από αυτό και από τις καθημερινές εκφράσεις "πήγα στα στεφανάκια", "μένω στα στεφανάκια" κ.λ.π., ονομάστηκε το χωριό Στεφάνι.

3.) Τα σπίτια του χωριού σχηματίζουν στην βουνοπλαγιά ένα στεφάνι.

4. Τα παλιά τα χρόνια γίνονταν αγώνες με τα γειτονικά χωριά. Επειδή οι Στεφανιώτες συνηθίζαν να κερδίσουν τις περισσότερες πρώτες θέσεις και συνεπώς τα στεφάνια των νικητών, το χωριό ονομάστηκε Στεφάνι.

5.) Την δεκαετία του 70 κυκλοφορούσε η παράδοση, ότι το τοπωνύμιο Στεφάνι είναι λαϊκή παραφθορά του τοπωνυμίου Άγιος Στέφανος, ναό που έλεγαν ότι βρισκόταν παλαιότερα κοντά στην τοποθεσία του χωριού. Το πιο πιθανόν είναι όμως, αυτή η εκδοχή να επινοήθηκε απλά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μερικών της εποχής εκείνης, όταν ξέσπασε η περιβόητη διαμάχη για την ονομασία του καινούργιου ενοριακού ναού.

Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκε το τοπωνύμιο Στεφάνι ήδη στα χρόνια των αρχαίων Μυκηνών δεν είναι καθόλου απίθανο. Αυτό υποστιρίζεται και από ένα απόσπασμα της Οδύσσειας, όπου ο Όμηρος αναφέρεται στην προέλευση της ονομασίας της πόλης των Μυκηνών. Συγκεκριμμένα ο Όμηρος μας διειγήται ότι η πόλη των Μυκηνών πήρε το όνομα της από την κόρη του ποταμού Ίναχου την οποία αναφέρει ως την "Μυκήνη με το όμορφο Στεφάνι". Δεν θέλει πολύ φαντασία για να ερμηνεύσει κανείς την εικόνα που μας μεταφέρει ο μεγάλος επικός ποιητής. Αν παρατηρήσει κανείς το ανάκτορο των Μυκηνών από ΝΔ, η πόλη μοιάζει να "στέφεται" κυριολεκτικά από την ορεινή περιοχή που εκτίνεται ΒΑ της.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

   
 
Γεωγραφική Θέση
Χλωρίδα & Πανίδα
Προέλευση ονομασίας
Τοπωνύμια
Οι Στεφανιώτες
Γλωσσικό Ιδίωμα
Λαϊκό Γλωσσάρι
Παρατσούκλια
Ταβέρνα "Η Βελανιδιά"
Πως θα πάτε
Χρήσιμες Πληροφορίες
Χάρτης
Ευρύτερη περιοχή
 
 
 
Ευχαριστίες | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Copyright © 2004 - 2008 Stephanion.gr. All Rights Reserved