Αρχική Σελίδα > Το Χωριό > Λαϊκό Γλωσσάρι

Η Στεφανιώτικη Ντοπιολαλιά

Με στόχο την καταγραφή και διατήρηση της ντοπιολαλιάς, που κάθε μέρα και πιο πολύ πλησιάζει προς το κατώφλι της λήθης μέχρι να εξαφανιστεί τελείως ή να πάρει άλλη μορφή, έγινε η συγκέντρωση για λογαριασμό του πολιτιστικού συλλόγου από τον δάσκαλο Ανδρέα Σ. Μαντζαγρή.

Η Στεφανιώτικη ντοπιολαλιά, δηλαδή οι λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην καθομιλουμένη λαϊκή γλώσσα και επέζησαν στο Στεφάνι τους τελευταίους αιώνες, τείνει να εξαφανιστεί λόγω της αλλαγής στην δομή της παραδοσιακής κοινωνίας που συντηρούσε την τοπική λαλιά και λόγω της εξάπλωσης της Νέας Ελληνικής μέσω της εκπαίδευσης, της τηλεόρασης και των ΜΜΕ, και της αστυφιλίας.

Δημιουργήσαμε σε αυτό το χώρο ένα λεξικό με στεφανιώτικες λέξεις, εκφράσεις και παροιμίες για να τις θυμηθούν οι παλιότεροι αλλά κυρίως για να τις γνωρίσουν οι νεότεροι. Η συμβολή όλων στην προσπάθεια διατήρησης της γλωσσικής μας κληρονομιάς είναι σημαντική. Όποιος λοιπόν θυμάται και έχει να προσθέσει λέξεις από τα παιδικά του ακούσματα, λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, λέξεις από την καθημερινή ζωή του Στεφανίου, από τις αγροτικές ή κτηνοτροφικές ασχολίες, κλπ. μπορεί να μας τις στείλει με e-mail στο cultural_association@stephanion.gr.

Ρήματα - Ουσιαστικά - Επίθετα - Αντωνυμίες/Επιρρήματα

Παροιμίες - Ευχές/Χαιρετισμοί - Αινίγματα - Εκφράσεις - Κατάρες

 

 

 

Επιστροφή στην αρχή

 

   
 
Γεωγραφική Θέση
Χλωρίδα & Πανίδα
Προέλευση ονομασίας
Τοπωνύμια
Οι Στεφανιώτες
Γλωσσικό Ιδίωμα
Λαϊκό Γλωσσάρι
Παρατσούκλια
Ταβέρνα "Η Βελανιδιά"
Πως θα πάτε
Χρήσιμες Πληροφορίες
Χάρτης
Ευρύτερη περιοχή

dfsdgggadfgadfg

 
Ευχαριστίες | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Copyright © 2004 - 2008 Stephanion.gr. All Rights Reserved